Refactoring HTML - Refactoring HTML

Refactoring HTML

Refactoring HTML

Ebben a könyvben a szerző bemutatja, hogyan használhatjuk az újratervezési technikákat gyakorlatilag bármely webhely vagy webes alkalmazás kódjának följavítására. Az anyagot úgy állította össze, hogy az a klasszikus programozásban járatos és járatlan webes fejlesztők számára egyaránt használható legyen. Szó esik benne a kódok megbízhatóságáról, teljesítményéről, használhatóságáról és hozzáférhetőségéről, a biztonságról, a kompatibilitásról, sőt még a keresőmotorok igényeihez való hozzáigazítás is terítékre kerül. Lépésről lépésre haladva mutatja be, miként lehet egy elavult kódot hozzáigazítani a napjainkban használatos, immár csak kevéssé változó webes szabványokhoz (XHTML, CSS, REST), illetve hogyan lehet kiküszöbölni az olyan klasszikus problémákat, mint a megjelenésre alapozott jelölésrendszer, az állapottal rendelkező alkalmazások, vagy a „címkeleves” néven említett betegség.

A könyv szerkezete úgy van kialakítva, hogy a benne tárgyalt újratervezési módszerek és receptek egyben egy könnyen kereshető katalógust alkotnak. Így munka közben a legkisebb energiabefektetéssel találhatjuk meg benne az optimális megoldást. Segítségével nem csupán a jelenben növelhetjük könnyen és gyorsan egy webes alkalmazás teljesítményét, hanem arról is gondoskodhatunk, hogy a kód az eljövendő években is sokkal könnyebben karbantartható, fejleszthető és skálázható legyen.

 

 

 

Ízelítő a tárgyalt témakörökből:

  • Hogyan ismerhetjük fel, mikor kell egy webes alkalmazást újratervezni?
  • Hogyan alakítsunk át lépésenként egy régi, elavult HTML kódot jól formázott, érvényes XHTML kóddá?
  • Hogyan alakítsuk át a jelenlegi megjelenést CSS-alapúvá?
  • Régi webes alkalmazások frissítése: POST utasítások helyettesítése GET-tel, régi kapcsolati űrlapok lecserélése, a JavaScript kódok újratervezése.
  • A tartalom és a kapcsolatok szisztematikus újratervezése.
  • Webhelyek átstrukturálása anélkül, hogy ezzel megváltoznának a felhasználók által ismert URL-ek.

Összességében ez a könyv nélkülözhetetlen segédeszköze lehet a webhelyek tervezőinek, a webes fejlesztőknek, a projektmenedzsereknek és bárkinek, aki webhelyek karbantartásával és frissítésével foglalkozik. Tartalma különösen hasznos lehet mindazoknak, akik sok évvel ezelőtt tanulták a HTML nyelvet és szeretnék tudásukat felfrissíteni, és összhangban hozni a jelenleg használatos szabványokkal.

Nincsen hozzászólás